Gamla Riksarkivet

Om oss

Med sin berikande historia daterat tillbaka från år 1887 när byggandet tog sin fart, för att sedan tas i bruk 1891.

Möjligheternas hus på
Riddarholmen

Det tidigare Riksarkivet som fanns i Sverige brann ned år 1697 och detta blev det enda riksarkivet i Sverige sedan föregångaren. Med branden i åtanke designades huset till Sveriges modernaste och mest brandsäkra byggnad.

Något som inte går att missa på Gamla Riksarkivet är de otroliga  fönsterna som vetter mot Gamla stan. De är inte endast vackra, de fyllde även en viktig funktion på 1800-talet. och för att minimera brandrisken var ingen el indragen. Vilket innebar att alla arbetade endast i dagsljus, så arbetsdagarna var längre på sommaren och kortare på vintern.

Med en historia som tar oss tillbaka till 1887 är Gamla Riksarkivet idag en av Stockholms mest anrika byggnader. Efter att det tidigare Riksarkivet brann ner år 1697 påbörjades en ombyggnation, med branden i åtanke designades det nya Riksarkivet till Sveriges modernaste och mest brandsäkra byggnad.

År 1891 stod byggnaden klar. De vackra fönsterna som blickar ut mot Gamla stan är av original och släpper in mängder med dagsljus. Vilket fyllde en viktigt funktion på 1800-talet då byggnaden helt saknade elektricitet.

Sedan 2014 har Niklas Ekstedt skapat magi med sitt julbord tillsammans med Gamla Riksarkivet.

Anmäl dig till vårat Nyhetsbrev för att få veta senaste nytt inom Stureplansgruppen.


-->

Missa inte Niklas Ekstedts fantastiska julbord.


BOKA BORD

test