Gamla Riksarkivet

Välkommen att fira in julen

Allt inför ditt besök

Nu är granarna klädda och glöggen varm, och vi ser verkligen fram emot att välkomna dig och ditt sällskap tillbaka till Gamla Riksarkivet där vi dukar upp ett sagolikt julbord du sent ska glömma.

Nedan följer lite information som du bör känna till.

Kom i tid & slipp stress

Kom gärna ca 15 minuter innan din bokade tid för att i lugn och ro hänga av er i garderoben och beställa något att dricka i vår bar på entréplan innan ni blir visade till bordet.

Upptäck vår julbutik!

I det stora trapphuset under rutschkanan byggd för att frakta böcker och dokument ut ur Gamla Riksarkivet finner ni vår julbutik. Här kan du köpa med dig godsaker från vårt dessertrum, Niklas Ekstedts julkokbok och mycket mer. Vi bjuder gärna på glögg under tiden du utforskar utbudet.

Vår historia

Med en historia som tar oss tillbaka till 1887 är Gamla Riksarkivet idag en av Stockholms mest anrika byggnader. Efter att det tidigare Riksarkivet brann ner år 1697 påbörjades en ombyggnation, med branden i åtanke designades det nya Riksarkivet till Sveriges modernaste och mest brandsäkra byggnad. År 1891 stod byggnaden klar. De vackra fönsterna som blickar ut mot Gamla stan är av original och släpper in mängder med dagsljus. Vilket fyllde en viktigt funktion på 1800-talet då byggnaden helt saknade elektricitet.

Sedan 2014 har Niklas Ekstedt tagit över och serverar sitt årliga julbord i byggnaden.

Förbeställ dryck

Inför ditt besök kan du förbeställa din dryck så du kan slappna av under hela din måltid. Kontakta oss så hjälper vi dig, du kan nå oss på både mail och telefon.

Dryckespaket

Vi har satt ihop tre olika dryckespaket; Klassisk, Lagom och Tabberas. Alla paketen går att beställa redan innan ditt besök för att göra din upplevelse extra förgylld i kanterna. De tre olika paketen bjuder alla på Gamla Riksarkivets Julakvavit och startar från 285:-.

Hitta hit

Niklas Ekstedts Julbord hålls på Gamla Riksarkivet på Riddarholmen. Entrén hittar ni på Birger Jarls Torg 2A, som endast är en kort promenad från Gamla Stans tunnelbana. Alternativt kan ni ankomma med buss till Riddarhustorget för ännu en kortare promenad.

Karta

Kontakta oss?

Om du har frågor inför ditt besök eller vill meddela oss om något så kan du nå oss på mail jul@gamlariksarkivet.com och telefon 08-5194 21 52.

Frågor & Svar

VILKEN ORDNING ÄTER MAN ETT JULBORD?

På 60-talet myntade Tore Wretman uttrycket Julbordets turer, detta för att inte fylla tallriken till bräden och på så vis kunna avnjuta hantverket och de goda smakerna några i taget. Från början var de sju stycken turer, där sillen var en tur, laxarna en annan och sp vidare. Nu tycker många att fem turer är lagom, men ofta går turerna lite omlott då många komplimenterar varandra.

VAD KOSTAR ETT JULBORD PÅ GAMLA RIKSARKIVET?

Under November månad kostar Lunch och eftermiddag mån-fre 795:-, lör-sön 995:-
Kväll alla dagar 995:-
I December månad kostar lunch mån-fre 895:-, lör-sön 1295:-
Eftermiddag och kväll mån-tors 1095:-, fre-sön 1295:-

HUR TAR JAG MIG TILL GAMLA RIKSARKIVET?

Adressen är Birger Jarls Torg 2a, 111 28 Stockholm.
Närmaste tunnelbanestation är Gamla Stan, en station från Centralstationen eller Slussen. Ta sedan uppgång Riddarholmen. När ni har kommit ut ifrån tunnelbanestationen, går ni till höger och längs med vattnet.

Buss 3 går även till Riddarholmen. Väl på torget går ni igenom den rosa byggnadens svarta grindar på höger sida där Gamla Riksarkivet ligger.

FINNS DET PARKERING?

Det finns begränsad parkering på Riddarholmen både utanför kyrkan och längre ner mot vattnet. Parkeringarna är avgiftsbelagda dygnet runt.

FINNS DET GARDEROB OCH VAD KOSTAR DEN?

Garderob finns på entréplanet och ingår i kuvertpriset.

ÄR GAMLA RIKSARKIVET TILLGÄNGLIG FÖR ALLA?

Ja med hissar till alla våningsplan är det enkelt att ta sig till alla våra matsalar för alla våra gäster.

HAR NI VEGANSKA OCH VEGETARISKA ALTERNATIV?

Ja, självklart har vi vegetariska och veganska alternativ. Fråga din kypare.

HAR NI ALLERGIVÄNLIG MAT?

Ja. Vi skyltar alla allergier och har alltid erfarna kockar på plats som gärna är till hjälp med eventuella funderingar.

HAR NI WIFI-NÄTVERK TILLGÄNGLIGT FÖR GÄSTERNA?

Ja, fråga er kypare om lösenordet.

HAR NI NÅGON DRESSCODE?

Hel och ren, kom som du är.

KVARGLÖMDA SAKER?

Det går bra att ringa eller mail oss om ni tappat något hos oss.

HAR NI NÅGON ÅLDERSGRÄNS?

Nej, förutom våra barnfria sena sittningar på fredagar och lördagar.

TAR NI BOKNINGAR PÅ SPECIFIKA BORD?

Nej, vi lovar inga specifika bord men det går utmärkt att komma med önskemål

FINNS DET MÖJLIGHET ATT HYRA ETT EGET RUM?

Vi tar privata bokningar för sällskap upp till 114 personer.

KAN JAG FÅ FAKTURERA?

Fakturering är möjligt vid sällskap över 25 personer och då en överenskommelse skett vid bokningstillfället. Vid fakturabetalningar tillkommer en avgift på 195 kr. Vi fakturerar ej privatpersoner eller utländska företag.

FÅR JAG AVBOKA?

Avbokningar av hela sällskap kan ske upp till 14 dagar innan och justeringar i antal upp till 7 dagar innan utsatt tid utan kostnad. Avbokningar efter detta debiteras med en kuvertavgift på 500 kr per bortfallen gäst.

MÅSTE JAG BESTÄLLA DRYCK I FÖRVÄG?

Nej, det behövs inte. Vi har kunniga kypare som gärna guidar er igenom vårt sortiment. Skulle ni önska så finns det färdiga dryckespaket.

KAN JAG TA MED MIG BARN TILL RESTAURANGEN? HAR NI BARNSTOLAR? FÅR JAG TA MED BARNVAGN IN?

Barn är självklart välkomna till oss. Vi kan erbjuda barnstolar men på grund av brandsäkerhet inte garantera att ni kan ta med er barnvagn till bordet, insatsdelen i vagnen får dock alltid följa med.

Dagtid helger är det extra roligt att vara barn hos oss då biografen är öppen. Notera att våra sena kvällssittningar på fredagar och lördagar från 20.00 är barnfria.

VAD VISAR NI FÖR BARNFILMER I BION PÅ HELGERNA?

Det varierar, både gamla Astrid Lindgrensklassiker till mer moderna filmer.

SÄLJER NI PRESENTKORT?

Nej tyvärr, på grund av begränsade öppettider så kan vi inte tyvärr garantera tillgänglighet.

Anmäl dig till vårat Nyhetsbrev för att få veta senaste nytt inom Stureplansgruppen.


-->

Missa inte Niklas Ekstedts fantastiska julbord.


BOKA BORD

test